Podcast

Okullu Yaşantılar

Bir öğretmen için mesleki gelişim kadar kişisel gelişimin de önemine inanıyorum. Bu düşünce ile yıllar içinde biriktirdiklerimi koçluk bakış açısıyla yorumlayarak ağırlıklı olarak öğretmenlere yönelik bir mesleki ve kişisel gelişim serisini dinleyicilerle buluşturmaktayım. Yazdığım içerikleri yaşanmışlıklarımla harmanlayarak “kıssadan hisse” olabilecek öğretiler bırakma arzusundayım.

Öğretmenlere Özel

Yöneticilere Özel

GİRİŞ / Merhaba Sevgili Öğretmenler ve Dostlar
Neler olacak bu podcastlerde ? sorusuna bir kısa cevap…

GİRİŞ / Bir Kısa Giriş
Okul Yöneticilerine özel yeni bir dosya açıyorum “Okullu Yaşantılar” içinde. Neden mi?? ya da neler olacak bu özel dosyalarda? Cevaplar bu kısa introda.

BÖLÜM-1 / Sınıftaki tek gerçek “Sevgi”
Sınıftaki en temel duygu olan sevginin önemini anlarken, bir öğretmenin, bir çocuğun veya gencin hayatındaki önemi, sorumluluğu ve etki alanı vurgulanıyor ve elbette gerçek yaşam deneyimleri ile ilişkilendirilerek.

BÖLÜM-1 / Okul Yöneticileri Koçluk Almaya İhtiyaç Duyar mı?
Okul yöneticilerine özel hazırladığım dosyanın ilk yayınına bir soru ile başlıyorum. Okul yöneticileri ve koçluk arasındaki ilişkiyi irdeleyen bu bölümde koçluğun ve mentorluğun fayda etkisi üzerine düşüncelerimi de paylaşıyorum.

BÖLÜM-2 / ” Farkındalık Hallerimiz “
” Özfarkındalık” kavramının bir öğretmenin öğrencileriyle kuracağı ilişki ve sınıf içi dinamiklerdeki etkisi anlatılırken, duygu yönetimi, özfarkındalığın geliştirilmesi, empati ve bağ kavramlarından gerçek yaşam deneyimleriyle ilişki kurularak bahsediliyor.

BÖLÜM-2 / Okul Müdürleri ve ”görünür olma”
Okul yöneticilerine yönelik hazırladığım dosyanın ikinci yayınında okul müdürlerinin okul topluluğu içinde nasıl görünür olabileceklerinden bahsederken aynı zamanda eğitim dünyasına uygun liderlik modelleri ile de yorumlarımı paylaşıyorum.

BÖLÜM-3 / Senin “Niçin”in Ne, Öğretmenim ?
Bu bölüm öğretmenlerin meslekleri ile kendilerini özlerine ulaşmış hissedip hissetmediği sorusuna cevap ararken onların meslek seçimlerindeki niçinlerine farklı bir gözle bakmalarını sağlıyor elbette her yayında olduğu gibi gerçek yaşam deneyimleri ile zenginleştirerek.

ÖZEL YAYIN-1 / Cumhuriyet Bayramı Özel Yayını
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı özel yayınında, Cumhuriyet ve öğretmenler arasındaki anlamlı ve özel ilişkiye vurgu yapılırken, biz öğretmenlerin Cumhuriyet değerlerinin öğrencilere aktarılması konusundaki sorumluluğu ve Cumhuriyet Bayramı heyecanı da dinleyicilerle paylaşılır.

BÖLÜM-4 / Hangi duyguyu beslersen o kalır seninle ?
Sınıfın yaşayan canlı bir ortam olduğu ve sınıf ikliminin ağırlıklı olarak öğretmen tarafından oluşturulduğu düşüncesi üzerine kurgulanan bu yayında “sınıf ortamı, sınıf ortamını oluşturan dinamikler, öğrenen sınıf ve öğrenen okullar” üzerine bir analiz yapılıyor ve elbette kitap ve yazarlara gönderme yapılarak.

ÖZEL YAYIN-2 / 24 Kasım Öğretmenler Günü Özel Yayını
24 Kasım Öğretmenler Günü özel yayınında, öğretmenliğin ve öğretmenler gününün bir öğretmen için anlamı ve öneminden bahsedilirken, öğretmen ve ebeveynler arasındaki özel ilişkiye, okutmuş olduğu ve artık yetişkin olan öğrencileri ile yıllar sonra karşılaştığında bir öğretmenin neler hissedeceğine vurgu yapılır. Yayın şiir paylaşımı ve öğretmenler günü kutlaması ile sona erer.

BÖLÜM-5 / Hangi duyguyu beslersen o kalır seninle ?
Bu bölümde duygu farkındalığının anahtar özelliklerinden biri olan “şefkat ve öz şefkat” duygularına bu konuda çalışma yapan önemli psikologlar ve yazarların eserlerine gönderme yapılarak yer veriliyor. Kendimize “öz şefkat” beslemenin ne kadar zor olduğunu vurgulayan bu bölümde öğretmenlik özelinde “şefkat, öz şefkat, esenlik” gibi duygular analiz ediliyor.

BÖLÜM-6 / Benim okulumun kapısı yok ki?

Bu bölüm ilk sezonun final bölümü olması nedeniyle önceki bölümlere kısa göndermeler yaparken aynı zamanda öğretmen yetkinlikleri ve ” gelişen zihniyet modelini anlatıyor. Ve bana biraz müsaade diyorum izninizle ikinci sezona kadar.

BÖLÜM-7 / Her koşulda öğretmenlik

“Okullu Yaşantılar” İkinci sezonun ilk bölümünde öğretmen esenliğini ve bir öğretmenin iyi oluş halini güçlendirmesi adına yapabileceklerini masaya yatırıyor. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de konu ile ilgili araştırma örneklerine ve kitap önerilerine yer veriliyor. Unutmayalım ki mutlu bir öğretmenin olduğu bir sınıfta öğrenciler de mutlu.

BÖLÜM-8 / Varolmanın Dayanılmaz Ağırlığı ile Okul Müdürleri

Yolu okulla kesişmiş herkesin kendinden bir şeyler bulacağı içeriklerle yayın yapan ” Okullu Yaşantılar ” bu bölümde ilk defa okul müdürlerine yönelik bir içerik sunuyor. Bir okul müdürünün ajandasında bulunan işleri ve bu sorumlulukları etkili şekilde yerine getirebilmesi için sahip olması gereken becerileri dile getiren bu yayında aynı zamanda ” pedagojik okul liderliği” tanımından da bahsediliyor elbette her zaman olduğu gibi spesifik saptamalarla.

BÖLÜM-9 / Sevgili Öğretmenim, Acaba Artık Biraz Dinlensek mi?

YOkullar kapandıktan sonra ne olur? Öğretmenler tam olarak ne yapmak ister, peki okul yöneticilerinin okul kapandıktan sonraki süreçte ajandaları nedir? Ya tatil ne ifade eder öğretmenlere? Bu bölüm bu sorulara kısa cevaplar verirken her bölümde olduğu gibi konuşulmayanı konuşmaya yönelik bir tutumla bir takım saptamalar

BÖLÜM-10 / Ve Ziller Kimin İçin Çalar ?

Yeni bir akademik yıla başlarken 3. sezonun ilk bölümü olarak okulun ilk gününün öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenler için hangi duygu, düşünce ve dinamikleri getirdiğini ” ilk gün resmi” metaforu ile betimlerken, etkili öğretmenlik nedir? sorusuna farklı bir bakış açısı ile cevap verir.

BÖLÜM-11 / Profesyonel Gelişim Hedefleriyle ”Parlayan” Öğretmenler

Bu bölüm öğretmenler için profesyonel gelişimin önemine vurgu yaparken hedef koyma modellerinden biri olan SMART hedef koyma konusunu gündeme getiriyor.

BÖLÜM-12 / Öğretmenlik: ”olmak ya da yapmak”

Bu bölüm öğretmen olmak ve öğretmenlik yapmak arasındaki ince çizgiyi irdelerken öğretmen olmanın tanımına ve gerekliliklerine farklı bir bakış açısı da getiriyor.